Ониронавтика – изкуството на осъзнатия сън

сън Какво е ониронавтика или осъзнат сън

Ониронавтиката идва като име от гръцкото oneiros – сън. Занимаващите се с това се наричат ониронавти или будно сънуващи, или просто хора, които могат да имат осъзнати сънища.

Терминът “осъзнатото сънуване” (ОС) е използван за пръв път от холандския психиатър Фредерик ван Еден (1860—1932).

Парапсихологът Кейт Хеърни потвърждава лабораторно, че наистина е възможно да се сънува осъзнато. В последствие доказателствата за това са давани и от различни учени по целия свят. С изследване на осъзнатото сънуване се занимава и The Lucidity Institute. 

Особености на осъзнатия сън

В лабораторни условия измервателните уреди отчитат, че хората наистина спят. През това време чрез своеобразна морзова азбука чрез движения на очите предават съобщения за естеството на своите сънища или резултатите от поставените им предварително от учените задачи. Например да броят на сън, да умножават числа. Така е установено, че на сън хората може правилно да смятат, но образите, които мозъкът им създава по време на сън, не притежават тази способност.

Изследвания са правени и на взаимовръзката между сънищата и творческите способности. Също и на принципите, по които се създават образите по време на сън от мозъка и много други неща.

Техники за контрол над съня

Главното направление на ониронавтиката се състои в намирането на техники, с помощта на които да се развива и контролира собственото осъзнато сънуване. Сред видните изследователи се нарежда терапевтът Паул Толай. Той създава т.нар. отражателен способ, който да спомага за предизвикването на осъзнати сънища.

Според Толай, при прилагането му първият осъзнат сън идва при някои хора в рамките на три до пет седмици. И това е само началото на всички неща, които може да се правят по време на осъзнат сън. 

Отражателният способ се състои в следното. Човек трябва да се запитва периодично през деня какво би искал да сънува през нощта, да си представя интензивно картините от желания сън. Също и да тренира редовно въображението си.

В началото, според терапевта, хората имат опростени идеи. Като например да преминат през стена, да летят или да срещнат някой свой познат. На онези, които имат идеята да се срещнат с някой познат, се препоръчва не само да го пожелаят, а да си представят как го срещат примерно на улицата. 

Имало и такива хора, на които нищо не можело да им хрумне като идея за сън. Те твърде бързо се отказвали и съответно не постигали никакви резултати. Причината е, че именно намерението за съня е ключово. 

Но не се препоръчва и другата крайност. Специалистите съветват да не се прекалява с желанието на всяка цена и често да се сънува осъзнато. Това може да има обратен ефект. Така вместо приятно сънищно изживяване, може да се предизвика кошмар. Дължи на факта, че сънищата имат специална роля за правилното функциониране на човешката психика. Като всяко нещо, с тяхната насилствена промяна от съзнанието, не трябва да се прекалява.

Приложение на ониронавтиката

Ониронавтиката намира широко приложение в сферата на психологията. Чрез нея не само се разкриват механизмите на съня, но и успешно се прилага за справяне с кошмари и преживяване на травми от миналото.

Това се постига чрез волево направляване на собственото поведение по време на сън със същата прецизност сякаш човек се намира в будно състояние.

Така се дава възможност включително по време на сън да се питат появилите се образи и фигури какво представляват и те да разкрият сами своята същност. Подобно нещо е от голява полза за последващ анализ и внасяне на корекции в поведението.

Ониронавтиката дава огромно поле за самоусъвършенстване, което я прави изключително полезно и приятно занимание, подходящо за всеки.

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top