Как да се преборите с килограмите

килограмите С напълняването и качването на килограмите се сблъскват много от вас, тийнейджъри. Телата ви преминават през не една и две промени по време на пубертета. Те (промените), съпътствани с желанието да сте приети на всяка цена сред вашите приятели, ви “подлъгват” да се сравнявате с други хора – съученици, модели от кориците на списания и т.н.

По принцип човек обича да се вглежда във фигурата на околните. Но е важно да си даде сметка дали постоянното вглеждане в другите помага, или засилва чувството за потиснатост.

Не е хубаво да се сравнявате с когото и да било, защото промените, които съпътстват пубертета, са индивидуални за всеки. Някои се развиват по-рано, а други – по-късно. Има момичета и момчета, които временно напълняват, за да подготвят организма си за успешен растеж. Това зависи от гените, които карат телата да се развиват по определен начин.

Промените по време на пубертета могат да повлияят върху емоциите и поведението. Доброто самочувствие е в основата на това как се възприемате, какво „взимате” от живота – положителното или отрицателното, как идентифицирате събитията, които ви се случват. Как да се чувствате добре в кожата си?

1. Тялото, което виждате в огледалото, е вашето и на никой друг.

Независимо каква форма има то. Важно е да се харесвате такива, каквито сте. Всеки от вас е уникален по свой начин.

2. Хранете се здравословно с пълната палитра от витамини и полезни вещества и спортувайте.

Спортът подобрява настроението, повишава тонуса, мотивира и помага за придобиването на усещане за структура и контрол. Много е важно каква храна консумирате, каква култура на хранене сте развили и кои храни толерирате. Закусвайте обилно (без да преяждате), хранете се по малко, но често през деня, и не прекалявайте вечер преди лягане. Опитайте се да се храните в точни часове – по този начин тялото ви ще привикне с режима, а това ще помогне за по-добрата обмяна на веществата.

ВАЖНО!

Ако килограмите ви притесняват много, посетете личния си лекар или ендокринолог. Не взимайте по своя преценка хапчета за отслабване, защото имат странични ефекти.

3. Пишете по 3 положителни неща, които са ви се случили през деня и са ви накарали да се почувствате щастливи.

Хубаво преминалият ден не се характеризира с това колко на брой калории НЕ сте погълнали или с достигането на перфектните килограми.

4. Развивайте себе си като личности, защото самочувствието се гради на базата на знания, умения и компетентности, а не с липсата на килограми.

Важно е да се развивате, да обогатявате знанията и опита си и тогава ще сте недостижими! Нека за минута да поразсъждаваме – какво от това, ако тежите малко повече, но сте най-добре заплатеният мениджър в международна компания и владеете 3 езика, а „клечките” не могат да ви стъпят и на малкия пръст?

5. Припомняйте си, че се измервате в много други неща, а не само в килограми.

Ниското самочувствие може да е причина за това, че сте по-пълни. Изследване показва, че момичетата например, които се чувстват зле емоционално, поставят се на ниско социално ниво сред приятелите си и са склонни към песимизъм, напълняват в рамките на 2 години.

6. Различавайте истинския глад от засищането на потребност на емоционално ниво.

Нуждата от храна има и друг смисъл – “глад” за емоции, вълнуващи преживявания, адреналин. Да вземем за пример шоколада – хапваме го, когато сме подложени на стрес или просто сме тъжни. В случая това е механизъм за компенсация – когато не получаваме нещо, търсим друго, което да измести емоцията от първото.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top