кучеЗабелязвали ли сте как някои хора се държат с кучето или с котката си, сякаш е тяхното дете? Към животното се обръщат с куп умалителни имена, лигавят го, прехранват го. Понякога го държат постоянно облечено в смешни дрешки, правят му нелепи прически. Дърпат го по време на разходка с претенции да има поведение, каквото то не би могло да възпроизведе или очакват да вземе решение, каквото не би могло да направи.

У страничния наблюдател остава недоумението кой се побърква повече от подобно поведение- собственикът или домашният му любимец? 

Според Емануела Прато-Превиде, италиански психолог, в основата на един такъв нездрав съюз между човек и животно, лежи именно пренасянето на родителските чувства и форма на поведение. Такива хора несъзнателно предават чувствата си на четириногото, защото не ги дават и не ги получават в живота си от никъде другаде. 

Изследванията сочат, че несъблюдаването на нуждите на животното, водят до рискове от психични проблеми както у собственика, така и у любимеца му. Това не означава изцяло отдръпване.

 

Полезно е да се спазват някои правила.

 

Животните харесват човешкия глас, частично разбират какво им се казва и донякъде се ориентират в интонацията. Не трябва обаче да се има свръхочаквания да реагират на изопачени родителски чувства към тях. Особено, ако са обилно поляти с умалителни думи и/или с крясъци.

По време на разходка дърпането и лашкането на домашния любимец също са в негова вреда. Най-вече ако то е, защото животното не харесало „каката“, „баткото“ и други двуноги, по начин, очакван от собственика.

Лигавенето на животното и прекаляването с храната в объркването, че така се показва обич към любимеца, също вредят. Те със сигурност галят самолюбието на собственика, но съсипват здравето на четириногото. 

Обличането в животински дрешки, освен за кучета през студените дни, е също проблем. Животните не носят дрехи и за тях това е по-скоро мъчение, а не радостно събитие. Аналогично по отношение на прическите, особено ако включват множество ластички и прекаляване с сресването или стригането.

Най-главното правило включва в себе си търпението и любовта към домашния любимец, но само като към приятелче, а не като към дете. 

Автор: психолог Людмила Боянова

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.