„Харесвам мъже”, „Падам си по жени”, „Хомосексуален/а съм” – това може да чуете най-неочаквано от някой ваш близък. По-вероятно е да не сте подозирали за тази истина или може би вътрешно сте знаели, че все някога ще настъпи моментът, в който ще чуете това признание. И в двата случая ще сте изненадани, шокирани (е, чак пък толкова – времената се менят) и незнаещи какво подобаващо да кажете. Важно е в този момент да имате правилна coming out реакция. Какво ще рече това – coming out процесът се характеризира със (само)осъзнаване и откриване на идентичността спрямо сексуалната ориентация. Англицизмът е възприет в LGBT жаргона и общността. Той идва от „coming out of the closet” – „да излезеш от стенния гардероб” (буквално) или „да излезеш на открито”. 

Coming out реакцията или как ще реагирате, когато разберете, че някой от вашето обкръжение харесва собствения си пол е много важна. От нея зависи дали човекът, който ви е споделил това, ще се почувства разбран и подкрепен или ще го накарате да се почувства неудобно и да съжали, че ви е казал. В България хората все още не са особено толерантни към хомосексуалните. Въпреки че подкрепят еднополовите бракове, демонстрират безразличие към LGBT общността („Щом така им харесва, ОК!”) и като цяло не се интересуват от живота на тези хора, но сякаш само привидно. Цялата палитра от толерантност, която уж се показва, приключва в момента, в който се разбере, че някой приятел, роднина или просто далечен съученик е хомосексуален. Има основни правила как да реагирате в подобна ситуация:

1.   Не използвайте фрази от рода на: „Глупости, ти нормален/а ли си?”, „Абсурд, не вярвам!”, „Не на мене тия! Осъзнай се!”.  Хората, които са открили идентичността по отношение на сексуалната ориентация, са разбрали категорично, че изпитват чувства и сексуални желания към представители на собствения пол. Те го осъзнават и приемат своята сексуалност като част от своята личност. По време на този процес са се подложили на самоанализ и самооценка – в този период от живота си са изпитали стрес и напрежение поради (не)очакваните резултати. Така че – приемете човека до вас такъв, какъвто е!

2.   Запазете конфиденциалност, ако човекът ви е помолил за това. Няма нищо по-неприятно за него да разкажете на всеки какво ви е споделил. Дръжте се зряло и достойно! Представете си, че имате тайна, която не желаете да бъде разкривана пред „този, този и този”. Как ще се почувствате, ако разберете, че някой, на когото сте гласували доверие, я е казал на други хора? 

3.   Не променяйте отношението и държанието си към човека. В крайна сметка той/тя е същия/та, който/която познавате! Фактът, че харесва собствения си пол, не е причина да се дистанцирате от него/нея. Може да продължите да играете футбол заедно, да излизате на шопинг, да пеете с цяло гърло песните на любимия ви изпълнител. 
4.   Не заемайте защитна позиция тип „Щом той/тя ми споделя, сигурно ме харесва!”. Ако от държанието ви прозира предпазливост, комуникацията помежду ви ще е много трудна. Фактът, че той/тя е решил/а да сподели точно това на вас, означава, че ви приема наистина като много близък човек и всъщност трябва да се зарадвате, че ви е гласувал/а такова доверие. 
5.   Благодарете му/й за доверието. Вашият близък трябва да знае, че във ваше лице има подкрепа и заставате зад него.

 

Автор: психолог Мария Коева

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.