COMING OUT РЕАКЦИЯ

COMING „Харесвам мъже”, „Падам си по жени”, „Хомосексуален/а съм” – това може да чуете най-неочаквано от някой ваш близък. По-вероятно е да не сте подозирали за тази истина или може би вътрешно сте знаели, че все някога ще настъпи моментът, в който ще чуете това признание. И в двата случая ще сте изненадани, шокирани (е, чак пък толкова – времената се менят) и незнаещи какво подобаващо да кажете. Важно е в този момент да имате правилна coming out реакция. Какво ще рече това – coming out процесът се характеризира със (само)осъзнаване и откриване на идентичността спрямо сексуалната ориентация. Англицизмът е възприет в LGBT жаргона и общността. Той идва от „coming out of the closet” – „да излезеш от стенния гардероб” (буквално) или „да излезеш на открито”. 

Coming out реакцията или как ще реагирате, когато разберете, че някой от вашето обкръжение харесва собствения си пол е много важна. От нея зависи дали човекът, който ви е споделил това, ще се почувства разбран и подкрепен или ще го накарате да се почувства неудобно и да съжали, че ви е казал. В България хората все още не са особено толерантни към хомосексуалните. Въпреки че подкрепят еднополовите бракове, демонстрират безразличие към LGBT общността („Щом така им харесва, ОК!”) и като цяло не се интересуват от живота на тези хора, но сякаш само привидно. Цялата палитра от толерантност, която уж се показва, приключва в момента, в който се разбере, че някой приятел, роднина или просто далечен съученик е хомосексуален. Има основни правила как да реагирате в подобна ситуация:

1.   Не използвайте фрази от рода на: „Глупости, ти нормален/а ли си?”, „Абсурд, не вярвам!”, „Не на мене тия! Осъзнай се!”.

Хората, които са открили идентичността по отношение на сексуалната ориентация, са разбрали категорично, че изпитват чувства и сексуални желания към представители на собствения пол. Те го осъзнават и приемат своята сексуалност като част от своята личност. По време на този процес са се подложили на самоанализ и самооценка – в този период от живота си са изпитали стрес и напрежение поради (не)очакваните резултати. Така че – приемете човека до вас такъв, какъвто е!

2.   Запазете конфиденциалност, ако човекът ви е помолил за това.

Няма нищо по-неприятно за него да разкажете на всеки какво ви е споделил. Дръжте се зряло и достойно! Представете си, че имате тайна, която не желаете да бъде разкривана пред „този, този и този”. Как ще се почувствате, ако разберете, че някой, на когото сте гласували доверие, я е казал на други хора? 

3.   Не променяйте отношението и държанието си към човека. 

В крайна сметка той/тя е същия/та, който/която познавате! Фактът, че харесва собствения си пол, не е причина да се дистанцирате от него/нея. Може да продължите да играете футбол заедно, да излизате на шопинг, да пеете с цяло гърло песните на любимия ви изпълнител. 

4.   Не заемайте защитна позиция тип „Щом той/тя ми споделя, сигурно ме харесва!”. 

Ако от държанието ви прозира предпазливост, комуникацията помежду ви ще е много трудна. Фактът, че той/тя е решил/а да сподели точно това на вас, означава, че ви приема наистина като много близък човек и всъщност трябва да се зарадвате, че ви е гласувал/а такова доверие. 

5.   Благодарете му/й за доверието. 

Вашият близък трябва да знае, че във ваше лице има подкрепа и заставате зад него.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top