7 трика как да се общува с хора с нарушен слух

слух Това ми се случи преди време. На гишето в една държавна институция пред мен стоеше мъж, който очевидно беше с нарушен слух. Той се опитваше да си свърши работата, но доста безуспешно. Казваше на служителката каква информация му трябва, но не можеше да разбере отговора.

Причината беше в неумението на служителката да общува с него. След няколко опита от нейна страна да заваля реч и да му крещи , служителката започна да го гони, явно решила, че няма да се разберат, а човекът очевидно се чувстваше доста неудобно в цялата тази нелепа ситуация.

Факт е, че у нас хората с нарушен слух на държавно ниво не получават достатъчно подкрепа. А самото общество като че ли се опитва да забрави за съществуването на хората с увреден слух и когато все пак се случи среща, налагаща комуникация, то първата реакция е паническата.

Но паниката е излишна. Не е необходимо да се знае жестомимичен език, за да се получи пълноценно общуване. Ето няколко бързи трика, които биха помогнали:

1. Лист хартия и писалка.

Или телефон, таблет и всичко, което става за писане. В случая с държавната служителка, наложи се да и напомням, че разполага с такива и мъжът прочете отговора, от който се нуждаеше. Можеше и да не се стига до грозната сцена, която тя разигра, ако от самото начало просто беше посегнала към листа и химикала. Някои хора с нарушен слух носят пособия за писане със себе си за такива случаи, но не всички го правят. Това е въпрос на предвидливост. 

2. Говорът не трябва да се заваля, да се променя за допълнително подчертаване на казваното или да се крещи.

В единият случай, когато речта се заваля или променя, това пречи на четенето по устните и може да влоши комуникацията. В другия случай, нека се има предвид, че не е необходимо да се чува, за да се разбере, когато насреща някой крещи. Няма човек, на който да му е приятно да му крещят.

Силният и ясен глас без промяна в начина на говоренето помага на хората с намален слух, но не и крясъците.

Също така е добре да има достатъчно светлина, защото ако е тъмно, това може да се окаже проблем. Дъвките пречат. Бради и мустаци пречат. Слънчеви очила също пречат, тъй като освен устата, човекът с увреден слух следи цялото лице за невербалната комуникация. Ръце пред устата или завъртяното настрани и не срещу събеседника лице също пречи.

3. Ако нещо като звънящ телефон или друга причина доведе до това да трябва да се прекъсне комуникацията, то правилно е да се обяви, че се прекъсва.

Човекът с увреден слух в противен случай може въобще да не схване какво става и това да го постави в неудобна ситуация или да се изтълкува като грубост. 

4. Ако се налага да се комуникира с човек с увреден слух не по негова инициатива, то първо трябва да му се обяви това с махване с ръка или леко докосване по рамото, за да се осъществи първият контакт.

При това трябва да се внимава да не се наруши личното пространство, защото е неприятно внезапно дърпане или силно потупване и то може да бъде възприето като грубост.

5. Ако човекът е с намален слух, освен по-високият и ясен глас, в помощ на общуването може да дойде да се потърси максимално тихо място за разговор.

Фоновият шум, когато е в повече, пречи на лицата с намален слух да възприемат речта на околните.

6. Необходимо е търпение.

Внимателно, чрез преценени паузи, трябва да се установява дали събеседникът успява да проследи разговора и при необходимост, да се повтори казаното, но спокойно и без гневни изблици или досада, тъй като това се възприема като грубост.

7. Общоприети жестове и визуални знаци.

Те също може да улеснят комуникацията.

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top