Любов от разстояние

любов Няма нищо по-хубаво от това човекът, към който чувстваме любов, да е близо до нас, да знаем, че можем да го прегърнем, да го целунем и още много други неща. За съжаление обаче има житейски обстоятелства, които понякога не може да предвидим. Например – на един от двамата се налага да замине за чужбина поради различни причини. Или в друг град.

Тези неща не са фатални, разбира се. Стига наистина да се обичаме и да държим един на друг. Иначе започва да се наслагва напрежение, скандалите стават почти ежедневие, губи се доверие у другия и връзката се разпада. Не е лесно да се води връзка от разстояние.

Не говоря за ситуации, в които единият е отишъл някъде за една седмица например и се създава някаква драматична атмосфера, в която е възможно да се чуят изказвания като: „Няма да мога да дишам без него/нея!”, „Ще умра!”, „Аз съм свикнал/а да се виждаме всеки ден, а сега какво?” и т.н.

Хубаво е в подобни моменти да оценяваме, че живеем във време, в което общуването с хората не е проблем. Социалните мрежи са удобно средство и чудесна алтернатива за комуникация между хора, които са далеч един от друг. Да, чатовете и видеоразговорите не биха заместили директния контакт, но нека се запитаме какво щеше да е, ако нямаше интернет и телефони и разчитахме само на писма?

Когато се окаже, че двойката ще е „разделена” за известно време, неминуемо се стига до въпроса: „Разстоянието ще попречи ли на нашата любов и как да понеса, че той/тя ще е далеч от мен?”.

1.   Кажете си, че не сте единствените, попаднали в подобна ситуация

На много хора им се налага да отсъстват извън пределите на родината или града. За да работят или учат например. Ако вашата половинка е заминала, за да работи, радвайте се, че имате човек до себе си, който не е безделник и търси начин да си вади хляба (образно казано). А ако любимия/любимата е отишъл/а да учи, оценете фактът, че той/тя има амбиции в живота и иска да се развива професионално.

2.   Не си създавайте негативна нагласа, че разстоянието ще провали връзката ви. 

Има много успешни връзки, които са устояли въпреки километрите. Използвайте интернет, за да се чувате и виждате. Да, не е особено приятно, но все пак е начин да се „докоснете” един до друг. Споделяйте си как е минал денят ви, как се чувствате, дали някой от вас има проблеми. По принцип не е трудно от дистанция да се поддържа илюзията, че „всичко е ОК”. Но ако добре познавате човека до себе си, би трябвало да разпознавате кога той/тя е в настроение, има ли нещо, което го/я измъчва и т.н. 

3.   Не създавайте сцени на ревност. Много важно условие!

Особено ако сте от ревнивия тип. Не си правите услуга, като непрекъснато питате: „Къде беше?”, „А с кого?”, „Сигурен/а ли си, че не си бил/а еди-къде си с еди-кой/я си?”. И тук стигаме до ДОВЕРИЕТО. Съмнявате ли се в партньора си, заболява ли ви главата от мислене „а сега къде е?” – връзката ви е обречена. Истината е, че ако вашите чувства и неговите/нейните са достатъчно силни и сте доказали взаимно любовта си, рискът разстоянието да ви изиграе лоша шега граничи с нула. 

4.   Не го/я обсебвайте! 

Това, че той/тя не е близо до вас, не е повод да го/я „задушавате” с постоянни обаждания. Всеки има право на лично време за себе си, в което да отделя внимание на хобитата и интересите си. Което пък не означава, че той/тя не ви обича или не се интересува от вас.

5.   Ако имате възможност, пътувайте до дестинацията, в която той/тя се намира

Срещите помежду ви ще са изпълнени с още повече любов и тогава може би наистина ще усетите как не си представяте живота без него/нея. 

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top