Как да учи по-бързо и лесно

учи През целия си живот, човек се учи и се развива. Ето защо в психологическата наука е прието да се счита, че възможностите в това отношение са неограничени. Или по-точно, ако човек сам не се ограничи, тогава са неограничени. 

Кое пречи на човек да се учи ефективно?

1. Често пъти проблемът да се научи по-бързо и лесно нещо ново е не толкова в способността и умственият капацитет, колкото в една вредна практика, насаждана още в детството и гласяща: “Не мога, значи и няма нужда да опитвам и да се старая”, която блокира целия процес на учене. Всъщност всеки може да се научи на всичко, дори на най-сложното, стига да не си слага сам ограничения и да не се предава. И още една особеност- преди да се учи сложното, трябва да се научи простото, което го предхожда. Например няма как да се усвои висша математика, ако човек не се е научил на предходното като математически умения.

2. Друга често срещана грешка е отделянето на кратък срок от време за запомняне. Устройството на мозъка е такова, че информацията се обработва от различни негови части. Това е причината паметта да бъде разделяна на краткотрайна и дълготрайна. Когато се учи нещо за първи път, то попада в обсега на краткотрайната памет. Тя, както си подсказва и името, не е мястото за трайно съхранение на информация. За да може информацията да се “пренесе” от краткотрайната в дълготрайната памет, е нужно да има достатъчно време това да се случи (за всеки е индивидуално колко точно ще отнеме).

3. Като причина за неуспехи може да се посочи и изборът на погрешен начин на учене. Човек има различни сетива, които предават информация към мозъка, но е индивидуално кои от тях  служат да се помни по-добре. Например някои хора по-добре учат, когато четат на глас (водеща е слуховата система), други четат на ум (имат добра зрителна памет и звуците ги разсейват), трети предпочитат някой да им обяснява и това им е достатъчно (водеща им е интеракцията с друг човек, за да могат да се съсредоточат) и т.н. Но не са рядкост случаите, когато от дете се усвои грешен начин на учене, примерно копира се начина на учене на родителя, който може да е съвсем неприложим за детето и тогава резултатът съответно е незадоволителен.

Как по-бързо и лесно да се научи текст?

За да може бързо да се учи текст, е необходимо да се развива паметта в цялост, за което има създадени редица упражнения, обуславящи ефективното запомняне.

Ключово е с ученето на текста да се започне достатъчно от рано като време, за да се даде възможност информацията от краткотрайната памет да се прехвърли в дълготрайната такава. Текстът се чете с разбиране, един или два пъти на ден в продължение на необходимото време до изпита. Целта е не да се зубри, а да се разбира какво се чете и да има регулярно повторение, тъй като това улеснява процесът на попадане на информацията в дълготрайната памет. 

Трябва да се учи само тогава, когато човек се чувства бодър и в добра кондиция. Ако е уморен, това ще влоши качеството на паметта, а от там и крайният резултат от ученето.

Такъв начин на учене е бърз. За разлика от засядането с часове наред и повтарянето на едно и също, то при прилагането му може да няма и 15 минути на ден, защото се залага друга схема на заучаване- чрез разбиране и чрез разредено във времето повторение. И е лесно, защото не изисква влагането на никакви усилия и предварителна подготовка. 

Авторпсихолог Людмила Боянова

Четете е-списание “Психика” на сайта ни: КЛИК

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top