Какво са всъщност абортите и как да се избегнат

аборт Според данни от Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България 16 340 жени са направили аборт чрез държавните болници. Частните болници не са включени в статистиката, така че реалният брой на абортите е много по-голям.

Медиите повдигнаха тази статистика като проблем на бедността. Застъпиха тезата, че една част от тези аборти са на жени, имащи едно дете и явно чувстващи се финансово неспособни да отгледат второ такова. Но процентът на тези жени всъщност е относително малък- около 30%, като варира според регионите в страната.

По мое непредставително проучване, най-честата причина за аборт, е всъщност страхът от стандартните методи за предпазване от забременяване. Той е породен от лоша информираност. Оказва се, че има жени, смятащи, че ако пият противозачатъчни или използват презервативи, или дори ако само следят кога е овулацията им, за да се предпазят от нежелана бременност, то те ще се увредят непоправимо. Приемащи, че това е много по-страшно от последиците от един аборт. Реално най-нехуманното и най-вредното е абортът.

Вземането на решение за аборт следва дивашки традиции,

останали от далечното минало. В онези тъмни времена, когато жените не са разполагали със средства за предпазване от бременност е било наистина страшно. И като се е стигало до нежелано забременяване, са пиели различни видове отрови, за да не родят. Често пъти това действие е убивало не само неродените им деца, а и самите майки, предприели такава рискова стъпка.

Но сега е 21 век и начините за предпазване от непланирана бременност са тествани от няколко века вече. Те са доказани като безопасни – противозачатъчни, презервативи. Би помогнало дори и най-елементарното, което вече посочих, а именно да се следи овулацията, което е възможно чрез специални тестове на не много високи цени.

Всичко това повдига въпросът, трябва ли в 21 век да се позволява легално убийство на неродено дете, без да има медицински показатели, които да го налагат? Очевидната истина за аборта е, че той е точно това- легално убийство на неродено дете, разрешено според редица законодателства не само в България. Това, че е легално и позволено, не прави аборта по-малко убийство на неродено дете.

Моята позиция е, че абортът трябва да бъде законодателно забранен. Изключения са допустими само в случаите, когато има налични медицински показания за направа на аборт. Тази средновековна практика би било добре да бъде оставена най-накрая в средновековието, което я е създало. В днешно време има достатъчно на брой безопасни и хуманни средства за целите на планирането на бременността.

Що се отнася до жените, които желаят да постъпят правилно, моята препоръка е следната. За да не стигате до това да убивате неродените си деца чрез аборт, в случай, че сте решили да не раждате на даден етап от живота си, то моят съвет е да се обърнете към Вашия гинеколог. С него можете да обсъдите кои хуманни методи за защита от нежелана бременност са най-подходящите за Вас персонално.

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top