Интервю за работа – поведение, обноски, познания

интервю Интервюто за работа е съществена част от задълженията на работодателя. За да е сигурен, че в екипа му ще намерят място квалифицирани и обучени хора, той трябва да се „запознае” с тях, да им зададе въпроси, да се получи диалог относно това защо човекът е избрал да кандидатства точно за тази работа, какво очаква от нея, способен ли е да извършва качествено служебните си задължения.

От друга страна, този, който се явява на интервю, е нормално да е притеснен, да се стреми да отговаря добре на въпросите, които му се задават, и най-вече да покаже, че ТОЙ е идеалният за конкретната позиция.

Интервюто, може да се каже, е път към мечтаната работа. Не са малко хората, които са оставали разочаровани, когато телефонът не им е звъннал след това или са получили имейл, че компанията/фирмата запазва контактите им в базата данни и оттам ще ги потърсят на по-следващ етап, ако изникне по-подходяща работа за тях.

В такива моменти човек започва да си мисли: „Аз ли в нещо сгреших?”, „Какво неправилно казах?”, „Много съм мълчал/а ли?” и т.н. В повечето случаи вината въобще не е била негова. Но ако започна да дискутирам защо, ще навляза в съвсем друга тема. Важно е обаче въпреки всичко как се държи човек по време на интервю за работа. Затова списъкът по-долу е за всички, които активно си търсят поприще и им предстои „голямото събитие”:

1.   Когато ви извикат на интервю, постарайте се да намерите колкото може повече информация за компанията/фирмата, която ви отправя поканата (по принцип е хубаво да го направите още когато кандидатствате за позицията).

Много често работодателят задава въпроси като: „Какво знаете за нашата фирма?”, „Защо решихте да пуснете CV-то си точно при нас?” Задължително бъдете наясно в коя област се развива тя, от кога съществува, с какво може да се гордее. Недейте да учите наизуст, просто кажете няколко думи (но на място!) и бъдете естествени.

2.   Дайте си сметка защо сте избрали да кандидатствате точно за тази длъжност. 

Може да ви попитат например: „Как си представяте работата при нас?”, „Какво ще направите при следния казус: (дава ви се пример)?” и т.н. Вторият въпрос е пряко свързан с дейността, за която се явявате на интервю. По този начин работодателят иска хем да тества вашите познания, хем да разбере дали наистина сте човекът за конкретната работа. 

3.   Може да ви попитат и каква заплата очаквате. 

Тук няма еднозначен отговор. Но бъдете подготвени евентуално и за такъв въпрос.

4.   Поведението при интервю за работа е много важно. 

Влезте в стаята спокойни, усмихнати и приветливи. Не говорете на висок глас. Не използвайте цинизми. Забравете жаргонния език поне докато трае интервюто. Представете се като професионалисти, които знаят какво искат и как да го постигнат.

Нека от вас да лъха увереност, че сте подходящ за позицията и имате желание да се развивате. Спечелете доверието на работодателя. Имайте очен контакт с него, докато разговаряте. Много хора, особено по-притеснителните, гледат в земята например или някъде другаде, когато се води диалог. Ако и вие сте един от тях, „тренирайте” за това. 

5.   Обноските – друг важен акцент. 

Не забравяйте да поздравите и да се ръкувате. Подобни неща правят впечатление, колкото и да изглеждат дребнави. 

6.   Благодарете за вниманието, когато интервюто приключи. 

Например: „Благодаря ви за отделеното време и очаквам вашия отговор!” 

Все пак, даже и да не ви одобрят, не означава, че сте некадърни или „недостойни” за конкретната работа. Както казах, причината понякога се корени другаде, а не във вас. Не се отчайвайте, а продължавайте напред. Реалистично, възможността да ви „отрежат” няколко пъти след интервю и на по-по-следващия опит да спечелите е по-голяма, отколкото да ви „приемат” веднага. Казвам го с най-добри чувства и от личен опит. Понякога чакането си заслужава и в подобни случаи е много вярно твърдението: в подходящото време на подходящото място.

Желая ви успех по пътя към мечтаната работа!

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top