Аутизъм

аутизъм Наскоро в медиите се появи сигнал за 19 годишният млад мъж с аутизъм – Михаил Игнатов, който завършил училище с отличие и започва да се занимава с журналистика, но тъй като е аутист, среща огромни проблеми с намирането на работа. Отзивите в обществото по този проблем показват, че за много хора аутизмът е загадка и те не знаят какво е това. Някои дори не осъзнават, че е заболяване, като погрешно си мислят, че това е някакво си непонятно им състояние. Други не си дават сметка, че болестта не протича еднакво при всички аутисти. Масово от хората се предполагаше, че може би оценките на младия мъж са били писани незаслужено и съответно, ако бъде взет на работа, някой друг ще трябва да я върши вместо него.

Какво е всъщност аутизмът?

 

Аутизъм  е дума, идваща от др. гръц. αὐτός — сам; оригиналният термин обаче идва от нем. „Autismus“. Думата аутизъм е както конкретна диагноза, така и общ термин, с който се обозначават всички разстройства, свързани с аутизъм. В миналото погрешно се е смятало, че аутизмът е симптом на шизофренията, но в днешни времена в Международния класификатор на болестите при критериите за шизофрения не се споменава за аутизъм. Ето защо според психиатрите и най-вече според австрийският психиатър Лео Канер, аутизмът и шизофренията са различни заболявания, които не са свързани едно с друго и между тях няма нищо общо.

Болестта аутизъм засяга развитието на мозъка, което от своя страна влияе върху поведението, което обикновено се проявява като дефицит на социални взаимодействия, вербална и невербална комуникация и/или ограничени области на интересите. Установено е, че причината за аутизма е генетична (Szatmari et al., 1998), но все още се изследва механизъм на увреждане на гените. Новите технологии позволяват оглед на гените, какъвто до скоро не е бил възможен и това води до по-прецизна диагностика. 

Диагностициране.

Диагностицирането се извършва само от медицински лица и се случва обикновено при навършването на около 3 годишна възраст на детето. За съжаление за сега все още няма открито ефективно лечение, но това не означава да се спре употребата на наличното от сферата на медицината и на психологията. Това ще позволи на хората с аутизъм да имат по-пълно разгръщане на потенциала им.

Поведение на болните от аутизъм.

Следва да се отбележи, че няма типично поведение за болните от аутизъм и затова не може да се направят генерални обобщения и да се създаде нещо като единен образ на болните. За всеки е различно. Има огромно разнообразие на симптоми и проявления, което е особеност на разстройствата от аутистичния спектър. Например за един човек с аутизъм може да има сензорни проблеми, включително повишена чувствителност на силни звуци, а у друг човек с аутизъм такива проблеми може въобще да не съществуват.

Всички аутисти ли са с нисък интелект?

Не е правилно аутизмът да се свързва непременно с нисък интелект. Интелектът може да варира. Например 10% от хората с аутизъм са гении в някоя област (примерно математика, но не само). Около 30% от аутистите са с IQ под 50, т.е. имат изостанало умствено развитие. Останалите аутисти са с IQ в норма.

Как да се подходи към хората с аутизъм?

В днешно време съществуват най-различни модели, описващи аутизма (психологичен, неврологичен, биомедицински и други). Но нито един от тях на този етап не успява да обхване всички аспекти на аутизма. Те служат да предоставят общи схеми, по които може по-добре да се разбере даден човек с аутизъм.  Поради това е важно, когато насреща е човек с аутизъм, да се отчитат неговите индивидуални особености и потребребности и спрямо тях да се регулира поведението. 

В заключение :

В случая с Михаил Игнатов, би могло да се предположи, че няма пречка да се занимава с журналистика.

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top