Техника за вземане на решения при съмнение

решение Често се случва човек да се окаже изправен пред това да трябва да вземе решение и да направи избор измежду няколко възможности, при което да е затруднен какво да избере.

Понякога на това объркване влияят емоциите, които може да бъдат много силни, ако проблемът е сериозен. Друг път просто не може да се определи кой от всички варианти е по-изгоден, понеже всичко изглежда твърде заплетена ситуацията. Съответно поради това става сложно, за да се прецени веднага.

Именно в такива моменти в помощ може да дойде една разновидност на анализа на ползите и разходите, който се използва и се изучава в Института Бек.

Чрез прилагането на подхода на анализа ще се прояснят всички “За” и “Против”, ще може да се погледне на ситуацията обективно от различни страни. Това определено ще помогне да се изяснят съмненията, които са се натрупали. Ще може вече спокойно да се анализира и в края на краищата да се вземе решение.

Единственото, което е необходимо, за да се използва техниката за вземане на решение по метода на Института Бек, е един лист хартия и химикал. Следва да се направи разделение на листа, подобно на картинката, която следва:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Може да се пригодят надписите и дизайна, както на вас самите ви е удобно.

След това, като за начало, се написват плюсовете и преимуществата на първия вариант за изход от проблема, за който изпитвате затруднение да вземете решение. После аналогично и на втория такъв. Ако има още възможности, от които да избирате, можете да опишете и тях по същия начин. Накрая се анализира и се преценява кой от тях е обективен и рационален.

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top