Как правилно да се отучи от смученето на пръст при децата

пръст Когато става въпрос за бебе, то смукането на пръст за не повече от няколко минути не е повод за притеснения. И особено, ако скоро наближава времето за хранене, време е за сън или детето е нервно. Но когато става въпрос за дете, което е по-голямо от 1 година, тогава вече този лош навик може да се окаже проблем за млечните зъби. Те може да се изкривят в различна степен в зависимост от положението на пръста в устата. Ето защо е необходимо да се вземат мерки навреме от родителите.

Вредни и опасни са следните разпространени практики:

Да се наказва детето заради тази му привичка е безпредметно. То не е виновно за нищо, нито може да се контролира.

Не е правилно и да почнат да се мажат пръстите на детето с горчица, оцет или подобно, защото детето може да се пипне по очите. Друго разпространено, но неправилно е, когато има поставяне на ръкавици на детето. Така се забавя развитието на фината моторика. А детето се чувства още по-ужасно, защото най-вероятната причина да си смуче палеца е да иска да се успокои.

Опасна е и практиката на децата, проговорили и разбиращи, но смучещи си пръста, да се разказват страшни истории, свързани със смучене на пръст в устата. А също и да им се обяснява как ако продължават така и всички ще им се смеят и ще им се подиграват. Това уврежда детската психика.

Правилният начин да се отучи от смученето на пръст е следният:

На детето да се предложи замяна на навика да си смуче пръста с нещо друго за вършене. При това не трябва да се бърза и да се натяква постоянно. За да се случат нещата се изисква систематично прилагане във времето, търпение и упоритост.

Примерно, ако детето си смуче пръста преди лягане, може да му се предложи да замени това с гушкане на любимата плюшена играчка.

Ако смученето на пръста се случва по време на игра, то се прекъсва тактично започнатата игра. И тя следва да се замени с друга по-привлекателна, която не включва пръсти в устата. Примерно: редене на пъзел.

Ако е в компания с други деца, които не си смучат пръста, може това да се използва за даване на пример за поведение.

Полезно е и да се запише детето на спорт, при който ръцете са заети, а също и да се купуват игри за у дома със същата цел.

Автор: психолог Людмила Боянова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top