Когато става въпрос за бебе, то смукането на пръст за не повече от няколко минути не е повод за притеснения. И особено, ако скоро наближава времето за хранене, време е за сън или детето е нервно. Но когато става въпрос за дете, което е по-голямо от 1 година, тогава вече този лош навик може да се окаже проблем за млечните зъби. Те може да се изкривят в различна степен в зависимост от положението на пръста в устата. Ето защо е необходимо да се вземат мерки навреме от родителите.

Вредни и опасни са следните разпространени практики:

 

Да се наказва детето заради тази му привичка е безпредметно. То не е виновно за нищо, нито може да се контролира.

Не е правилно и да почнат да се мажат пръстите на детето с горчица, оцет или подобно, защото детето може да се пипне по очите. Друго разпространено, но неправилно е, когато има поставяне на ръкавици на детето. Така се забавя развитието на фината моторика, а детето се чувства още по-ужасно, защото най-вероятната причина да си смуче палеца е да иска да се успокои.

Опасна е и практиката на децата, проговорили и разбиращи, но смучещи си пръста, да се разказват страшни истории, свързани със смучене на пръст в устата. А също така и да им се обяснява как ако продължават така и всички ще им се смеят и ще им се подиграват. Това увреждат детската психика.

Правилният начин да се отучи от смученето на пръст е следният:

 

На детето да се предложи замяна като не трябва да се бърза и да се натяква постоянно. За да се случат нещата се изисква систематично прилагане във времето, търпение и упоритост. Примерно, ако детето си смуче пръста преди лягане, може да му се предложи да замени това с гушкане на любимата плюшена играчка. Ако се случва по време на игра, да се прекъсне тактично започнатата игра и се замени с друга по-привлекателна, която не включва пръсти в устата. Ако е в компания с други деца, които не си смучат пръста, може това да се използва за даване на пример за поведение. Полезно е и да се запише детето на спорт, при който ръцете са заети, а също и да се купуват игри за у дома със същата цел.

Автор: психолог Людмила Боянова

Споделете в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.