Интервю за работа – поведение, обноски, познания

Интервюто за работа е съществена част от задълженията на работодателя. За да е сигурен, че в екипа му ще намерят място квалифицирани и обучени хора, той трябва да се „запознае” с тях, да им зададе въпроси, да се получи диалог относно това защо човекът е избрал да кандидатства точно за тази работа, какво очаква от нея, способен ли е да извършва качествено служебните си задължения.

От друга страна, този, който се явява на интервю, е нормално да е притеснен, да се стреми да отговаря добре на въпросите, които му се задават, и най-вече да покаже, че ТОЙ е идеалният за конкретната позиция.

Интервюто, може да се каже, е път към мечтаната работа. Не са малко хората, които са оставали разочаровани, когато телефонът не им е звъннал след това или са получили имейл, че компанията/фирмата запазва контактите им в базата данни и оттам ще ги потърсят на по-следващ етап, ако изникне по-подходяща работа за тях.

В такива моменти човек започва да си мисли: „Аз ли в нещо сгреших?”, „Какво неправилно казах?”, „Много съм мълчал/а ли?” и т.н. В повечето случаи вината въобще не е била негова. Но ако започна да дискутирам защо, ще навляза в съвсем друга тема. Важно е обаче въпреки всичко как се държи човек по време на интервю за работа. Затова списъкът по-долу е за всички, които активно си търсят поприще и им предстои „голямото събитие”:

1.   Когато ви извикат на интервю, постарайте се да намерите колкото може повече информация за компанията/фирмата, която ви отправя поканата (по принцип е хубаво да го направите още когато кандидатствате за позицията). Много често работодателят задава въпроси като: „Какво знаете за нашата фирма?”, „Защо решихте да пуснете CV-то си точно при нас?” Задължително бъдете наясно в коя област се развива тя, от кога съществува, с какво може да се гордее. Недейте да учите наизуст, просто кажете няколко думи (но на място!) и бъдете естествени.
2.   Дайте си сметка защо сте избрали да кандидатствате точно за тази длъжност. Може да ви попитат например: „Как си представяте работата при нас?”, „Какво ще направите при следния казус: (дава ви се пример)?” и т.н. Вторият въпрос е пряко свързан с дейността, за която се явявате на интервю. По този начин работодателят иска хем да тества вашите познания, хем да разбере дали наистина сте човекът за конкретната работа. 
3.   Може да ви попитат и каква заплата очаквате. Тук няма еднозначен отговор. Но бъдете подготвени евентуално и за такъв въпрос.
4.   Поведението при интервю за работа е много важно. Влезте в стаята спокойни, усмихнати и приветливи. Не говорете на висок глас. Не използвайте цинизми. Забравете жаргонния език поне докато трае интервюто. Представете се като професионалисти, които знаят какво искат и как да го постигнат. Нека от вас да лъха увереност, че сте подходящ за позицията и имате желание да се развивате. Спечелете доверието на работодателя. Имайте очен контакт с него, докато разговаряте. Много хора, особено по-притеснителните, гледат в земята например или някъде другаде, когато се води диалог. Ако и вие сте един от тях, „тренирайте” за това. 
5.   Обноските – друг важен акцент. Не забравяйте да поздравите и да се ръкувате. Подобни неща правят впечатление, колкото и да изглеждат дребнави. 
6.   Благодарете за вниманието, когато интервюто приключи. Например: „Благодаря ви за отделеното време и очаквам вашия отговор!” 

Все пак, даже и да не ви одобрят, не означава, че сте некадърни или „недостойни” за конкретната работа. Както казах, причината понякога се корени другаде, а не във вас. Не се отчайвайте, а продължавайте напред. Реалистично, възможността да ви „отрежат” няколко пъти след интервю и на по-по-следващия опит да спечелите е по-голяма, отколкото да ви „приемат” веднага. Казвам го с най-добри чувства и от личен опит. Понякога чакането си заслужава и в подобни случаи е много вярно твърдението: в подходящото време на подходящото място.

Желая ви успех по пътя към мечтаната работа!

Автор: психолог Мария Коева

Сподели това в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.