За децата, майките и оправданията

Забелязвам напоследък тенденцията повечето майки да оправдават очевидната липса на възпитание у децата си с неща, които не отговарят на действителността.

Наскоро една майка оправда вандалското поведение на детето си с хиперактивност. Попитах я: “Кой медицински специалист постави тази диагноза на детето ти?”. Тя учудена ме пита: “Това болест ли е?”. Не си даваше сметка, че хиперактивността е болест.

Друга ми обясни, че лошото поведение и вулгарният речник на иначе красивата като Барби нейна дъщеря, се дължи на това, че момиченцето е индигово дете. При условие, че щерката явно копира (за да е индигова, понеже индигото се използва в печатарството за копиране), та… Какво копира?

Трета майка ми каза, че щом тя си плаща, то синът и може да прави каквото си иска. Дори то да е неправилно, грубиянско и невъзпитано.

Моя позната пък обясняваше на дъщеря си колко пари е дала за нея, за да и купи най-модерният тоалет, а за брат и още толкова за нещо друго, защото ги обичала. И тя поради тази причина работела толкова много, за да ги осигури. Питах я: “Кога за последно си излизала с децата си, за да се забавлявате, но не с още куп семейства, където големите пият, а малките се забавляват както намерят за добре?” И… Тя не се сети.

Една майка пък заплаши невръстната си дъщеря, че няма да я обича повече, ако не спре да се инати за нещо. Направо се изумих.
Нима една истинска майка може просто така да спре да обича своето дете и да го наранява с такива думи!?

През моето детство не само моите, но ничии родители нямаха наглостта да оправдават безобразията ни с непоставена от лекар диагноза хиперактивност, с недоказан от психолог труден пубертет, с обявяването ни за деца индиго и прочие, а вземаха мерки да си понесем отговорностите и да се научим, че правилата са за всички и трябва да се спазват.

Мили родители, децата ви са просто деца, които копнеят за вашето внимание. Дете не се възпитава с оправдаване на явните пропуски във възпитанието му, нито със скъпи играчки, дрешки или техника. Не се възпитава и със заплаха за лишаване от обичта ви. То се възпитава с много внимание и търпение и само тогава от него израства добър и стойностен човек. 

Затова, обръщайте внимание на децата си и разговаряйте с тях и не търсете оправдания за пропуските в тяхното поведение другаде, освен в собствената ви безотговорност.

Автор: водеща семинари Цветана Вълчанова

Сподели това в:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашите правила за GDPR трябва да бъдат прочетени и приети.
Този формуляр събира вашето име (ник) и имейл, така че да можем да следим коментарите, поставени на сайта - Повече информация.