За децата, майките и оправданията

Забелязвам напоследък тенденцията повечето майки да оправдават очевидната липса на възпитание у децата си с неща, които не отговарят на действителността.

Наскоро една майка оправда вандалското поведение на детето си с хиперактивност. Попитах я: “Кой медицински специалист постави тази диагноза на детето ти?”. Тя учудена ме пита: “Това болест ли е?”. Не си даваше сметка, че хиперактивността е болест.

Друга ми обясни, че лошото поведение и вулгарният речник на иначе красивата като Барби нейна дъщеря, се дължи на това, че момиченцето е индигово дете. При условие, че щерката явно копира (за да е индигова, понеже индигото се използва в печатарството за копиране), та… Какво копира?

Трета майка ми каза, че щом тя си плаща,

то синът и може да прави каквото си иска. Дори то да е неправилно, грубиянско и невъзпитано.

Моя позната пък обясняваше на дъщеря си колко пари е дала за нея, за да и купи най-модерният тоалет. А за брат и още толкова за нещо друго. Защото ги обичала. И тя поради тази причина работела толкова много, за да ги осигури.

Питах я: “Кога за последно си излизала с децата си, за да се забавлявате? Но не с още куп семейства, където големите пият, а малките се забавляват както намерят за добре?” И… Тя не се сети.

Една майка пък заплаши невръстната си дъщеря, че няма да я обича повече, ако не спре да се инати за нещо. Направо се изумих. Нима една истинска майка може просто така да спре да обича своето дете и да го наранява с такива думи!?

През моето детство не само моите, но ничии родители нямаха наглостта да оправдават безобразията ни с непоставена от лекар диагноза хиперактивност, с недоказан от психолог труден пубертет, с обявяването ни за деца индиго и прочие, а вземаха мерки да си понесем отговорностите и да се научим, че правилата са за всички и трябва да се спазват.

Мили родители, децата ви са просто деца, които копнеят за вашето внимание. Дете не се възпитава с оправдаване на явните пропуски във възпитанието му, нито със скъпи играчки, дрешки или техника. Не се възпитава и със заплаха за лишаване от обичта ви. То се възпитава с много внимание и търпение и само тогава от него израства добър и стойностен човек. 

Затова, обръщайте внимание на децата си и разговаряйте с тях и не търсете оправдания за пропуските в тяхното поведение другаде, освен в собствената ви безотговорност.

Автор: водеща семинари Цветана Вълчанова

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top