Депресия по празниците

празниците Депресията по празниците се характеризира с лошо настроение, загуба на мотивация и перспектива, изнервеност. Изследване на университета в Мериленд сочи, че всеки я е изпитал поне веднъж. Начинът, по който празничната депресия може да се контролира поне до някаква степен, е човек да бъде наясно с конкретните причини, които я пораждат. Стресът от планирането на коледните и новогодишните празници също е един от основните източници за празнична депресия. По-честите отсъствия от работа поради боледуване са също едни от признаците. Сънливостта и хроничната умора дават сигнал за функционирането на полурежим на организма.

Марк Сичъл (психиатър) се фокусира върху синдрома на детската представа. Според него хората очакват събитията и разръзките, които изпитват, да бъдат такива, каквито са били преди години – наивно-романтични. Несъответствието между това, което е било, и това, което е сега, създава чувство за безвъзвратна загуба. Марк Сичъл казва, че не е хубаво да се гледа на празниците като повторение на епизод от детството.

В края на всяка година идва моментът, в който хората правят равносметка за това, което им се е случило. Психолозите смятат, че не трябва да се правят предварителни планове за бъдещето, а да се положи мисленето за „тук и сега”.

Изследвания на Американската психиатрична асоциация показват, че негативните спомени от минали празници могат да не повлияят добре на повечето хора. Въпреки че демонстрират контраста между празничното настроение и рутинното ежедневие, те доказват на подсъзнателно ниво собствената невъзможност за справяне навреме с обстоятелствата.

Можете да превърнете коледните и новогодишните празници в незабравимо преживяване, без да се чувствате тъжни и в лошо настроение.
За целта:

•   Опитайте да не си припомняте как сте празнували минали години. 

Фокусирайте се върху настоящия момент. Много от вас няма да успеят поради една или друга причина да отбележат Коледа или Нова година с някой конкретен човек, в повечето случаи – доста близък. Когато в главата ви нахлуват спомени за това как сте се забавлявали заедно, как сте се смеели и куп други неща, отстъпвате на негативните емоции да ви завладеят и да не усетите духа на празниците.

•   Починете си. 

Навярно периодът около празниците за повечето от вас е „отпускарски”, така че дайте си заслужена почивка. Недейте да мислите за работа и служебни ангажименти. Отдайте времето си на любими занимания, срещи с приятели, поспете. 

•   Направете равносметка какво сте постигнали през годината. 

Всеки от вас има неща, които не е успял да направи, и неща, за които ще продължи да се бори през следващата година. Не се обвинявайте за целите, които не сте осъществили. Продължете да се борите за тях през новата година. Поздравете себе си за начинанията, които сте приключили успешно, и не спирайте да се усъвършенствате. Нова година, нов късмет.

Автор: психолог Мария Коева

Последвайте е-списание “Психика” във Facebook на: https://www.facebook.com/psihika.spisanie/

Scroll to Top